Är mat något du njuter av varje gång du stoppar det i munnen eller är det ett nödvändigt ont?

För de allra flesta av oss är det så klart en blandning. Men jag vill fördjupa mig lite i detta då det blivit så överdrivet fokus på mat och vad du får eller ska äta eller inte.

Mat är i grund och botten energi. Energi som vi behöver för att överleva. Så basalt kan man ta ner det till. Vi är gjorda på det sättet att mat och vatten är en nödvändighet för att överleva. Utan detta så dröjer det inte alltför länge innan kroppen hamnar i svält och svälter vi tillräckligt länge dör vi.

Men det innebär ju inte att du inte ska njuta av maten. Det ÄR gott att äta, så länge du inte tvingar i dig saker du inte tycker om. I detta kommer olika dieter in som exempel. Du kanske vill gå ner i vikt och hittar en diet som du tror du klarar av att följa och sedan blir mat något negativt laddat och går från något njutbart till ett nödvändigt ont. Du späker dig själv för att kanske lyckas få en kropp du är nöjd med.

Har du tänkt på vilka följder det kan ha på din kropp i det långa loppet? Du har nånstans bestämt dig för att du inte duger som du är, du är missnöjd med din kropp och bestämmer dig för att äta på ett speciellt sätt för att förändra den genom att starta krig MOT din kropp. Det kan ju bara sluta på ett sätt, i misslyckande.

Om du istället skulle bestämma dig att sluta fred med din kropp och arbeta tillsammans med den mot ditt mål och under tiden äta allt du tycker om men i lagom mängd. Eller att helt enkelt bara strunta i att ändra på maten alls och börja träna istället? Nej, tänker du nu, jag har inte tid för att träna och att bara äta ”lagom” är både svårt för att det är gott och för att det är svårt att veta vad ”lagom” är för något. Nej regler måste finnas för att ändra sitt utseende. Men har du lyckats genom att följa alla dessa påhittade regler i olika dieter? Kan du med facit i hand säga att dina gamla sätt fungerat? 

Vad skulle du säga om jag säger att om du fortsätter att göra samma sak, i både mat och träning, så kommer du fortsätta få samma resultat? 

Vill du ha andra resultat måste du göra nånting annorlunda. Vill du komma i den där klänningen eller byxorna till festen både nu i sommar men också nästa sommar och alla somrar som kommer resten av livet?

Jag har slutit fred med min kropp. Men det innebär inte att jag är nöjd med hur den ser ut i dagsläget men det innebär däremot att jag samarbetar med kroppen för att nå dit jag vill. Jag har tagit bort alla regler och jobbat på att ändra inställningen till mat från att vara 100 % njutning till att kanske röra sig om 50 % njutning och 50 % energi. Jag äter för att kunna prestera men jag äter också för att jag tycker det är gott. Vill jag äta en pizza eller hamburgare en dag väljer jag att göra det men då väljer jag en burgare som har det lilla extra och som förutom energi i form av kalorier också ger energi i den form som kroppen mår bra av och som jag kan träna på.

Jag har hittat kärleken till träning, det gjorde jag för flera år sedan men jag är inte direkt duktig på att äta ”rätt” mat för att prestera på topp varje träningspass. Men jag märker skillnad om jag valde att trycka i mig tomma kalorier i form av bullar eller om jag valde en fantastiskt god pastarätt till lunch innan träningen. Jag känner mig lika tillfredsställd av båda rätterna rent psykiskt men blir mer tillfredsställd också under träningen sedan. Men hade jag bytt bort bullen jag var sugen på till kokt fisk med potatis hade jag inte känt mig lika tillfredsställd den dagen. Detta behöver dock inte vara något dåligt men jag tror i långa loppet på att äta näringsrik mat som jag tycker om istället för att tvinga i mig något bara för att ”det sägs att det är bra mat”. Jag tror på en balans mellan hjärta och hjärna i matlagningen.

Du ska självklart äta varierat och näringsrikt, ge kroppen ALL den energi den behöver för att fungera optimalt och skippa broccolin om det är det värsta du vet.

Men innan jag kom hit åt jag dock som jag sa 100 % njutning. Jag åt bara det jag verkligen ville ha för stunden och struntade i innehållet. En stor del av detta var så klart min sjukdom men det finns många idag som inte har en ätstörning men ändå lever med att maten ska vara ren njutning. Visst kan maten få vara god, som sagt, men god är inte motsatsen till nyttig. Jag är ledsen men det är den krassa verkligheten. Det är bara det att om du levt på söt och fet mat länge som enda energikälla och aldrig ätit frukt och grönt så har kroppens belöningssystem och hela magen (ni vet, tarmarna, matsmältningssystemet) ställt om sig till att tycka om den maten och inget annat. Det tar några veckor att lära om kroppen men det för med sig så mycket annat.

Inte nog med att kroppen rent fysiskt mår bättre om du lär dig äta lite mer vitamin och mineralrik mat. Du kommer även sova bättre, bli på bättre humör, få vackrare hy, etc. Det finns massor med fördelar att ändra lite inställning till mat.

Så mat ska vara god men också ge dig energi nog att orka med ditt vanliga liv och alla de extra saker du vill förgylla ditt liv med. Så, vad är mat för dig?