Det slog mig igår att det nu bara är 12 veckor kvar. Vart tog tiden vägen?

Så nu ska jag börja ladda, dels mentalt så klart men sedan också fysiskt i form av både kost och träning. Denna vecka kommer jag låta er ta del av min planering och uppladdning på vägen. Jag kommer dels ge en inblick i vad och hur jag kommer äta men självklart kommer fokus ligga på hur jag kommer träna. Men vi börjar med dagens uppgift.

Idag är kyl, frys och skafferi rensat på sådant som inte leder mig till en medalj lördagen 2 juni och kvar är sådant som ger mig bra energi och hjälper min träning. Vad är det då tänker du kanske? Jo, det är mat ur alla delar, kolhydrater, fett och protein. Allt behövs för att jag ska må bra, fortsätta må bra och kunna träna som jag vill. Jag förespråkar som jag redan skrivit att alla kan äta all mat men inte alltid. Det samma gäller även nu, jag kommer äta all mat men vissa matvaror kommer jag välja med omsorg när. Men jag kommer äta den där godispåsen nån gång och jag kommer äta tårta både när mina föräldrar fyller år och när jag själv fyller år. Jag kommer äta god mat varje dag, varje måltid.

Jag kommer dock inte äta sådant jag vet gör mig energilös, uppblåst, och ”bara för att det är gott för stunden”. Jag har även lite övervikt som jag vill träna bort på vägen, inte banta, jag bantar inte och kommer inte göra en enda dag till i hela mitt liv. Detta är väldigt viktigt att förstå, jag ska gå ner i vikt men inte genom bantning utan genom bra mat, 4-6 måltider om dagen och genom att äta allt (men inte alltid som sagt). Däremot kommer jag välja bort en del saker till vardags.

Det första som försvinner ur min kost är det mjuka brödet. Jag fullkomligt älskar mjukt bröd och skulle kunna leva på det. Jag äter inte bara den enda eller de 2 brödskivor som jag tänkt när jag äter bröd utan det blir både 3 och 4 stycken. Brödet i sig är inte så hemskt, även om jag av de ljusa sorterna blir uppblåst också, utan det är pålägget. Jag menar, jag är inte brödet som det är rakt upp och ner utan nånting på utan alltid nånting som ger det lite vätska (läs t.ex. smör). Så tänkt dig då att varje gång jag äter bröd så får jag inte bara i mig de 5 grammen smör (om vi tar det som exempel) utan kanske 15 eller 20 gram, det blir ganska mycket om jag äter så varje dag, hela året. Energi som jag inte hinner träna bort. Så det mjuka brödet försvinner och istället blir det knäckebröd vilket jag inte orkar tugga mer än en eller möjligen två skivor.

Det andra som försvinner är helt enkelt mitt småätande som jag kommit in i en ond cirkel av. Jag kan inte sluta småäta, oavsett om det är en gurk- eller morotsbit eller smågodis, jag vill ha något i munnen. Detta ska alltså bort.

Jag kommer även planera mina mellanmål bättre och utefter vad mellanmålet har för syfte. Är det innan eller efter ett träningspass eller är det bara för att det är långt mellan frukost, lunch eller middag? Det kan vara allt från en morot till en mättande smoothie.

Jag handlade lite godsaker här på kvällen så att jag har min halva tallrik i tallriksmodellen vilket är den jag äter efter, den modellen gjorde så jag (vilket inte betyder att det funkar för alla) gick ner 17 kg förra året. Jag mår bra av att äta efter den och jag tycker dessutom det är fantastiskt gott att följa den eftersom jag får äta så mycket goda grönsaker på ett eller annat sätt. Jag älskar det!

img_1636

Handlade massor med gott som ni ser. Från taket hänger mina torkade chilis från förra årets skörd som jag ännu har kvar av. Jag använder dom i grytor av olika slag, mumsigt värre.

I veckan kommer lite mer ingående hur jag äter för den som är nyfiken. Sedan följer det träning.

Vilken kost mår du bra av och är det någon kost som hindrar dig att nå dina uppsatta mål? Väljer du kost efter dina mål eller hur du känner just när du ska äta?